Institutet för mediestudier, Norra Benickebrinken 2, 111 31 Stockholm, 08-656 78 30, info@mediestudier.se
Mediestudiers logotyp

Där bor journalisterna

Markaryds kommun

Det bor inga journalister i Markaryd.

Markaryds kommun är en av 11 kommuner där det inte bor en enda yrkesverksam journalist, enligt SJF:s medlemsregister. (Notera dock att eftersom postnummerområden inte följer kommungränserna, kan enstaka journalister ha hamnat på ”fel” sida om en kommungräns i vår undersökning.)

Stapeldiagram som visar kommunerna journalisttäthet. Markaryd kommer på plats 282. 1,4 Markaryd: 0,0
I hela riket går det 1,4 journalister på tusen invånare, men de flesta kommuner är inte i närheten av den siffran.

I Markaryds kommun bor 9 528 personer. Det är 0,1 procent av svenskarna. Om journalisterna var fördelade som svenskarna skulle här ha bott 13 journalister.

Den journalisttätaste kommunen i Kronobergs län är Växjö med 1,4 journalister per tusen invånare. Markaryd kommer på 7:e plats, av 8.

Motsvarande värde för grannkommunerna: Hässleholm 0,8 · Laholm 0,6 · Örkelljunga 0,2 · Osby 0,2 · Ljungby 0,5 · Älmhult 0,9.

Motsvarande värde för några andra varuproducerande kommuner i Götaland: Vaggeryd 0,5 · Torsås 0,3 · Vetlanda 0,2 · Finspång 0,2 · Olofström 0,0.

Studien utgår från en lista över i vilka postnummerområden som Svenska Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar är bosatta. Det är den bästa praktiskt möjliga definitionen av gruppen journalister som är tillgänglig.
Se även metodbeskrivningen.