Institutet för mediestudier, Norra Benickebrinken 2, 111 31 Stockholm, 08-656 78 30, info@mediestudier.se
Mediestudiers logotyp

Där bor journalisterna

Vetlanda kommun

Det går 0,2 journalister på tusen invånare i Vetlanda.

Det gör kommunen till den 241:a journalisttätaste kommunen i Sverige (av 290).

Stapeldiagram som visar kommunerna journalisttäthet. Vetlanda kommer på plats 241. 1,4 Vetlanda: 0,2
I hela riket går det 1,4 journalister på tusen invånare, men de flesta kommuner är inte i närheten av den siffran.

Det bor 6 journalister i Vetlanda kommun. Om journalisterna var fördelade som svenskarna skulle den siffran ha varit 36. Här är alltså journalisterna underrepresenterade.

3 av journalisterna i Vetlanda bor i utpräglade villaområden, och övriga i mer blandade områden.

[dölj]

Kartan visar inte journalisterna exakta adress. Prickarna är i stället slumpvist utplacerade i de femsiffriga postnummerområden där det bor journalister. Eftersom postnummerområdena inte följer kommungränserna, kan enstaka journalister ha blivit placerade på fel sida om en kommungräns. Kartdata: Open Streetmap. Kartdesign av J++, baserad på Toner från Stamen.

Den journalisttätaste kommunen i Jönköpings län är Eksjö med 1,1 journalister per tusen invånare. Vetlanda kommer på 12:e plats, av 13.

Motsvarande värde för grannkommunerna: Uppvidinge 0,0 · Eksjö 1,1 · Växjö 1,4 · Högsby 0,2 · Hultsfred 0,6 · Nässjö 0,4 · Sävsjö 0,5.

Motsvarande värde för några andra varuproducerande kommuner i Götaland: Vara 1,2 · Oskarshamn 0,7 · Tidaholm 0,6 · Nybro 0,6 · Olofström 0,0.

Studien utgår från en lista över i vilka postnummerområden som Svenska Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar är bosatta. Det är den bästa praktiskt möjliga definitionen av gruppen journalister som är tillgänglig.
Se även metodbeskrivningen.